• Paxoi
  • Gaios
  • Vrika

Paxos, paradijs tussen de olijfbomen

PAXOS (Paxoi/Paxi) en buureilandje Anti-Paxos zijn de twee kleinste bewoonde Ionische eilanden. Daarvan is Paxos met een oppervlakte van ongeveer 25 km2 het grootste. Het ligt zo'n 7 zeemijlen ten zuiden van Corfu, ca. 8 zeemijlen van Epirus ongeveer ter hoogte van Parga op het vasteland en is een waar paradijs voor wandelaars. De groene hellingen contrasteren sterk met de kristalheldere zee met steeds wisselende kleuren en zijn grotendeels begroeid met o.a. olijfbomen, cipressen en pijnbomen en een aantal wijngaarden. De hoogste top de Ag. Isavros is 250m hoog. Hier staan de Ag. Isavroskerk en de telefoonmast en het uitzicht is buitengewoon mooi. Het groene landschap wordt afgewisseld door kleine boerderijtjes en ontelbare kerkjes. De oostkust heeft een grillige kustlijn met beschutte baaien en de westkust is indrukwekkend door de steile kliffen met wel 40 grotten zoals o.a. Ypapantis en spectaculaire rotsen als Ortholitos en Tripitos. Paxos is een eiland zonder water; er zijn bijna geen natuurlijke bronnen en de Britten hebben tijdens hun protectoraat diverse "sterna's" gebouwd om het regenwater op te vangen, zodat men ook in de drogere maanden een watervoorraad heeft. Verspreid over het eiland staan er nog verschillende van deze sterna's.

De belangrijkste bronnen van inkomsten zijn toerisme, olijfteelt en visserij. De lokale wijnen zijn zeer zeker ook de moeite van het proberen waard. De prijzen op Paxos liggen iets hoger dan men in Griekenland gewend is: deels door het feit dat alles per boot moet worden aangevoerd maar ook omdat Paxos een wat exclusievere bestemming is met voornamelijk villaverhuur, waar o.a. de meer gefortuneerde Britten en Italianen hun vakantie doorbrengen en er veel jachtbezitters aanmeren in de sfeervolle haventjes van Paxos.

Poseidon. Foto Jo Schrans Volgens de Griekse Mythologie is Paxos ontstaan door toedoen van Poseidon, de god van zee.  Hij wilde een rustige plaats voor hemzelf en zijn geliefde Amphitriti scheppen. Met zijn drietand sloeg hij het onderste deel van Corfu af en zo ontstond Paxos. Ook volgens de legende was de slag zo krachtig dat Poseidon hierbij zijn drietand verloor. Deze werd later door de Paxioten teruggevonden is sindsdien het wapen van Paxos. Paxos heeft geen luchthaven en is alleen per ferry, Flying Dolphin en kaik bereikbaar. Mede hierdoor heeft Paxos nog veel van het oorspronkelijke karakter behouden. De meeste bezoekers zijn dagtoeristen die per bootexcursie Paxos aandoen. Buiten de maanden juli en augustus wanneer ook een autoveerboot van Italië regelmatig aanlegt, is het is een nog grotendeels onbedorven eilandje met een vriendelijke bevolking, waar het vooral in de kleine dorpjes en het "binnenland" lijkt of de tijd hier stil heeft gestaan.

De drie grootste dorpen zijn Gaios, Lakka en Loggos. Daarnaast liggen er over het hele eiland verspreid verschillende gehuchtje. De namen hiervan eindigen op "ika" en zijn afgeleid van de namen van de inwoners, Bogdanika van Bogdanou of Bogdanos, Kontogianika van de familienaam Kontogiannis enz. enz. 

Er zijn heel wat stranden op Paxos, vaak bedekt met fijn grind en kiezel dat in het water weer overgaat in een zandbodem, maar er zijn ook zandstranden en kleine baaitjes en inhammen die alleen vanaf het water bereikbaar zijn. Meer over de stranden kunt u lezen op de speciale pagina stranden. Paxos is ook een wandelparadijs. Er zijn goede kaarten beschikbaar. Kaarten en wandelgidsen kunnen worden besteld vanaf de pagina boeken, kaarten en reisgidsen.

Omdat de afstanden op Paxos relatief kort zijn, kan men het te voet en per fiets het eiland goed verkennen. Er zijn regelmatige busverbindingen tussen de grootste dorpen . Mocht u geen zin hebben om terug naar uw verblijfplaats te wandelen of op de bus te wachten; taxi's zijn er niet duur en de vijf taxibedrijven zijn allemaal mobiel bereikbaar. In Gaios, Loggos en Lakka zijn ook taxistandplaatsen, maar na 'n telefoontje zult u sneller vervoer hebben dan wanneer u bij de standplaats wacht op een vrije taxi. Ook kan er gebruik worden  gemaakt van de snelle -duurdere- "seataxi's".

Panayri-plaatselijke feesten: een groot feest is er op 15 Augustus, het feest van Maria-ten-Hemelopneming. Eerst gaat er een processie naar het Klooster Panayia op het gelijknamige eilandje en daarna is er tot diep in de nacht feest op de Plateia van Gaios.  Eind augustus - begin september vindt het Internationale Paxos Muziek Festival plaats in Gaios. In februari viert men het feest van de patroonheilige van het eiland, Agios Charalambos in  de gelijknamige kerk in Bogdanatika.