• paxos
  • paxos
  • paxos
  • paxos

stranden op paxos en anti-paxos

In totaal heeft Paxos zo'n 30 stranden. De meeste daarvan liggen aan de de oostkust. De stranden aan de spectaculaire westkust zijn grotendeels alleen via het water bereikbaar en hier liggen ook een aantal schitterende grotten, waarvan de Blauwe Grotten wel de meest bekende zijn.

Gaios: ten noorden van Gaios liggen achtereenvolgens in noordelijke richting Kioni Gouli Beach, Kamini Beach en in een inham het beschutte strand Kaki Langada. Ondanks de goede bereikbaarheid en parkeermogelijkheid, is dit laatste strand over het algemeen rustig. Verder richting Loggos liggen achtereenvolgens Alati Beach, Kipiadi Beach en Kipos Beach. Aan de andere kant van de kaap, tegenover de drie kleine eilandjes liggen dan nog Pigadi of Marmari Beach en Leverechia Beach. Het zijn voornamelijk kiezelstranden. 

Zuidelijk van Gaios is er het strand bij het Paxos Beach Hotel en zijn er enkele inhammen richting Mongonisi. Het schiereilandje Mongonisi is heel populair. Dit is geen natuurlijk strand maar een groot aangelegd zandstrand, favoriet bij gezinnen met kinderen, watersporters en er meren heel wat bootjes aan voor een lunch bij de strandtaverna.

Ten noorden van Loggos richting Lakka liggen o.a. de populaire stranden Glyfada, Monodendri Beach, Lakkos en Orkos. Levrechia Beach is gemakkelijk bereikbaar en daardoor vooral tijdens het hoogseizoen nogal drukbezocht. Glyfada is echter alleen bereikbaar via een steil voetpad of vanaf de zee en daardoor veel rustiger.

De stranden van Lakka zijn Harami en Kanoni Beach. Ze liggen slechts op enkele minuten lopen van Lakka en kunnen daardoor drukbezocht zijn. Het zijn kiezelstranden, maar de zeebodem is bedekt met zand. Harami heeft kiezel é zand en wordt daardoor ook weer meer bezocht door gezinnen met kinderen. Ook zijn hier enkele watersportmogelijkheden en een taverna.

Op de landtong oostelijk van Lakka liggen o.a. nog Komeno en Plani Beach. Meer zuidelijk liggen de kliffen en grotten. De stranden en inhammen hier zijn grotendeels alleen per bootje bereikbaar. Wie over de voetpaden naar de toppen van de kliffen loopt wordt beloond met een schitterend zicht  op de indrukwekkende kliffen die fel afsteken tegen de heldere azuurblauwe en turkooizen zee. 

Er worden verschillende dagtochtjes per boot naar de Ypapanti grot en kreek, Kastanida kliffen en de indrukwekkende steile Erimitis Cliff georganiseerd vanuit Gaios, Lakka en Loggos. 

Aan de zuidwest kant van Paxos zijn er dan o.a. nog de mooie Achai Baai en de Baai van Agrilas, Galaziou en Mouzmouli. Helemaal aan de zuidkant ligt de bijzondere Trypitos Arch.

Het zuidelijk gelegen eilandje Anti-Paxos heeft enkele mooie stranden die tot de beste van Griekenland behoren, Vrika en Voutoumi. Minder bekend zijn de stranden Radováni en Sarakinika aan de westkant.