• platanos
  • fontana
  • Paxoi
  • Paxoi

platanos - fontana

Platanos is een klein traditioneel dorpje centraal op het eiland, aan de weg van Gaios naar Loggos, omgeven door olijfboomgaarden.

Het dorp dankt zijn naam aan de grote plataan bij de Vlachernakerk. Het is het enige dorp op Paxos waar een dergelijke grote plataan groeit, in tegenstelling tot o.a. Corfu en Zagoria waar bijna elk dorp wel een "tree of idleness" heeft. De plataan doet tevens dienst als rotonde....

Het dorpsleven speelt zich af rondom het dorpsplein, waar ook de kerk, de voormalige school liggen. Er zijn twee taverna's, een kafenion en een bakkerij. Een kilometer verder in Magazia, liggen o.a. een grotere bakkerij en een minimarket.

Vroeger heette het dorp Fontana, naar de inmiddels opgedroogde bron. De "bezienswaardigheid" van het dorp de Estavromenoskerk dateert uit de 15e eeuw.

Vanuit het dorpje loopt u in ongeveer 'n half uur heuvelafwaarts naar het populaire strand Kiki Lagada. In de omgeving kunnen mooie wandelingen worden gemaakt door de eindeloze olijfboomgaarden met de typische ommuurde paadjes. Er liggen verschillende ru&#iuml;nes van oude olijfpersen én de nog in werking zijnde pers die jaarlijks gebruikt wordt om de olijvenoogst te verwerken.