• paxos
  • gekko
  • paxos
  • paxos

paxos natuur

Paxos is eigenlijk één grote olijfboomgaard. Er staan ongeveer 3000.000 olijfbomen. Tijdens de Venetiaanse overheersing werd door de Venetianen een premie betaald aan ieder die een olijfboom plantte en het resultaat is nog steeds zichtbaar. De bomen kunnen honderden jaren oud worden en een goede snoei zorgt voor een goede olijfopbrengst. De olijfolie van Paxos staat bekend om de uitstekende kwaliteit.

Daarnaast zijn grote delen van het eiland bedekt met cipressen, pijnbomen, wijnstokken en fruitbomen. In het voorjaar is de bodem een zee van wilde bloemen die talloze kleurrijke vlinders aantrekken. Er groeien en bloeien o.a. orchideeën, anemonen, cyclamen en irissen. Vooral in mei en begin juni kunt u tussen de olijfbomen honderden vuurvliegjes zien. Vleermuizen, gekko's, hagedissen en slangen komen op Paxos ook voor. De enige gevaarlijke slang is de Viper. Veel voorkomende vogels zijn roodborstje, zwaluwen, winterkoninkjes en 's avonds hoort men de koekoek en de uilen. Torenvalken, buizerds en haviken cirkelen rond op zoek naar een prooi. Aan de kades van Gaios zijn rondwaggelende eenden en ganzen een bekend tafereel.

gaios

In de wateren rondom Paxos worden regelmatig dolfijnen (Tursiops truncatus) gesignaleerd en er komen veel verschillende soorten vissen voor. Aan de westkust leven de bedreigde diersoorten Monachus-Monachus (Mediterrane Monniksrob) en Caretta-Caretta (zeeschildpad). Boothuur biedt de gelegenheid veel van en rondom Paxos te zien en onbekende en rustige stranden en baaien aan te doen. Men moet er wel rekening mee houden dat is het niet toegestaan op eigen initiatief met een bootje de inhammen aan de westkust te bezoeken. Om de dieren zoveel mogelijk in hun natuurlijke omgeving met rust te laten, kan men hier alleen een bezoek brengen per georganiseerde excursie en wordt er van de bezoekers verwacht dat zij zich aan deze regels houden!

Op rotsige stranden kunnen zee-egels voorkomen. Voor sommigen vormen ze een delicatesse, maar wanneer men er op andere wijze mee in aanraking komt door erop te trappen, kunnen de naalden een gemene pijn veroorzaken. Plaatselijke remedie hiertegen is de plek inwrijven met de altijd voorradige olijfolie! Kwallen kunnen eind september en oktober op de stranden liggen. Azijn helpt tegen een kwallenbeet.

Paxos en Anti Paxos horen tot het beschermde natuurgebied Natura 2000.