• lakka
  • magazia
  • Paxoi

magazia

Magazia is eigenlijk een klein gehuchtje midden tussen de olijfboomgaarden, aan de doorgaande weg van Gaios naar Lakka, ongeveer 4 km noordwestelijk van Gaios. In vroeger tijden, toen het door regelmatige bezoeken van piraten te gevaarlijk was om aan de kust te wonen, was Magazia 't hoofdstadje van Paxos. Het dankt zijn naam Magazia (het griekse woord voor winkels) aan de (wijn) handels die vroeger aan het plein lagen. Ondanks het feit dat het slechts een handjevol inwoners heeft en het gehuchtje zo klein is zijn er verschillende taverna's, ':n bar, een minimarkt, bakkerij en tankstation. Het lijkt hier of de tijd stil heeft gestaan. Net buiten het dorpje ligt de oude olijfpers waarin nu het Olijfpersmuseum is gevestigd.  De olijfpers is gebouwd in 1865 en was na tussentijdse restauratie, tot 1960 in gebruik. Het gebouw is mooi gerestaureerd en doet nu dienst als olijfpersmuseum. Het is dagelijks van 11.00 - 14.00 uur geopend. Men kan de pers in werking zien en verschillende producten kopen. De olijfolie van Paxos staat bekend om de uitstekende kwaliteit.

Bij Magazia zijn tijdens opgravingen 3 graven uit 600 voor Chr. gevonden. Het terrein is nog niet toegankelijk en er wordt nog onderzoek verricht. Vanaf het terrein van de nabijgelegen Ag. Apostolikerk heeft men schitterend zicht op de imponerende kliffen van de westkust, aan de andere kant op de Ortholitos rots en zelf tot de hoogste top van Paxos, Ag. Isavros, ongeveer midden op het eiland.

In Magazia liggen geen hotels of appartementen, verspreid tussen de olijfboomgaarden liggen wel verschillende privé villa's die te huur worden aangeboden.