• paxos
  • paxos
  • Lakka
  • paxos

kerken en kapelletjes op paxos

Verspreid over het hele eiland liggen ca. 65 kerkjes en kloostertjes  en daarnaast nog talloze kleine kapelletjes. Vaak zijn ze gebouwd als dank voor een speciale gebeurtenis. Sommige zijn nog in goede staat, anderen zijn enigszins vervallen. 

In Ozias (met een geschiedenis die teruggaat tot de 6e eeuw voor Chr.) het oudste plaatsje van Paxos, staan de ruines van de Agios Stefanos en Agia Marina

Een groot aantal van de kerken stamt uit de Venetiaanse tijd. 

Bijzonder wat betreft de bouw(stijl) is de Ypapandi kerk even buiten Lakka. De kerk heeft 2 koepels en een mooie campanile. 

Vanaf het grondstuk van de Agoi Apostoli in Boikátika bij Magazia heeft men een spectaculair zicht op de Erimitis kliffen. 

De kerk van Agios Charambalos is in het bezit van een waardevolle icoon van de maagd Maria. In februari viert men hier het feest van de patroonheilige van Paxos.

De kerk Zoodochos Pigi (Bron des levens) in Loggos is een bezoek waard alleen al om de waardevolle fresco's uit de tijd rond 1740. 

Het kerkje op het voor de kust van Paxos gelegen eilandje Panagia, trekt ieder jaar op 15 Augustus, het feest van Maria Hemelvaart een groot aantal bezoekers, die deelnemen aan de processie, waarna het feest wordt voortgezet op de Plateia in Gaios.