• gaios
  • gaios
  • gaios
  • gaios

Gaios

Het charmante stadje Gaios is de aankomsthaven op Paxos en de aankomst naar de oude haven is een bijzondere ervaring: aan het nauwe kanaal liggen de twee eilandjes Panagia en Agios Nikolaos. Panagia heeft 'n kerkje en 'n oude vuurtoren en op Agios Nikolaos staat de ruïne van een Venetiaans Fort. Eveneens aan de oostkust liggen de eilandjes Mongonisi en Kaltsonisi. De Flying Dolphin legt aan in de nieuwe haven. Vandaar is het langs de kade met jachten en vissersbootjes  slechts enkele minuten lopen naar de eerste terrassen en winkeltjes van het stadje.

Gaios is het hoofdstadje van Paxos, genoemd naar een van de leerlingen van de Apostel Paulus die het eiland bezocht in de 1e eeuw na Christus en hier het Christendom bracht. Hij ligt begraven in een van de 5 kerken die Gaios rijk is n.l. de Agi. Apostoli. 

Gaios vormt het centrum van kunst en cultuur van Paxos. In de voormalige gerestaureerde lagere school uit 1906 is een museum gevestigd waar men een aantal oude gebruiksvoorwerpen, wapens, kledingstukken, meubels en boeken bij elkaar heeft gebracht. Jaarlijks vind eind augustus/begin september een cultureel festival met zang en dans plaats. In Gaios staat ook het standbeeld van de Paxiotische verzetsheld Anemogiannis die een Turks schip met zijn fakkel in brand stak. Paxos is een van de weinige Griekse eilanden dat niet door de Turken bezet is geweest.

Gaios is ook de aanvaarhaven voor ferry en excursiebootjes. Ook wordt het plaatsje veel bezocht door zeilboten en jachten die aan de kade te bewonderen zijn. Het stadje ligt aan de oostkust en heeft een gezellige Plateia (dorpsplein) waar verschillende steegjes en straatjes op uitkomen en die aan een kant aan de zee grenst. Gaios is een mooi en plaatsje met nauwe straatjes en schilderachtige huizen. Het is het drukst bezochte en meest toeristische plaatsje van Paxos. Vooral in het hoogseizoen komen hier veel bezoekers die een dagexcursie naar Paxos en Anti-Paxos maken. In Gaios vindt u een bank, pinautomaten en het postkantoor. Gaios heeft ook het grootste winkelaanbod van de dorpen. Langs de kade vindt u gezellige terrasjes en winkeltjes, mountainbike- en bootverhuur bedrijven. Hier leggen de glassbottom boat (waarmee u het leven onder water kunt bekijken ) en de sea-taxi's aan. Vanuit Gaios rijden bussen en taxi's naar de dorpjes Lakka en Loggos.

In zuidelijke richting liggen o.a. de stranden Gianna Beach en Plakes en in noordelijke richting voorbij de haven Kioni Gouli Beach. Ook kan men met een bootje of watertaxi naar het tegenover gelegen eilandje Ag. Nikolaos.