• grillmaster
  • anti-paxi
  • anti-paxi

Bij Paxos horen verschillende kleinere eilandjes die per bootje en sea-taxi bereikbaar zijn. Sommige eilandjes liggen zó dicht bij de kust van Paxos dat men er ook wel naar toe zwemt! Sommige eilandjes zijn privébezit en daarom niet vrij toegankelijk.

agios nikolaos en mongonissi

St.Nikolas Mongonisi

Ag. Nikolaos:door een smalle strook water van Gaios gescheiden ligt het St. Nikolaos eiland. Het hoogste punt is 56 m. Op het eilandje ligt de ruine van een Venetiaans fort uit 1423, een windmolen en de twee kerkjes Ag. Ioannis en Ag. Nikolaos. Het eilandje kan bezocht worden, door deel te nemen aan een excursie of met toestemming van de gemeentelijke authoriteiten van het tegenovergelegen Gaois. Tel. nr. 32100.

Mongonisi is een klein (schier)eilandje aan de zuidkust van Paxos. Het is lopend of per fiets/scooter bereikbaar via de kustweg en de smalle dam en vanuit Gaios kan men er zich er per bootje naar toe laten varen. In het haventje meren dagelijks tientallen jachten aan. Aan het strand ligt een taverna waar men in de schaduwrijke tuin van een goede maaltijd of een drankje kan genieten. Regelmatig is er live-music. Op Mongonisi staat nog een oude kapel-ruïne.

panagia en kaltsonisi

panagia Kaltsonisi

Panagia: het eilandje Panagia (Maria)ligt tegenover de nieuwe haven van Gaios waar o.a. de Flying Dolphin aanlegt. Op 15 augustus wordt hier een processie en kerkdienst gehouden ter gelegenheid van Maria ten Hemelopneming waarvoor de bezoekers van heinde en ver komen.   Op het eilandje liggen een kerkje, kloostertje en een vuurtoren. Van hier heeft men mooi zicht op het hoofdstadje Gaios.

daskalia en anti-paxos

Daskalia anti-paxoi

Daskalia is een klein rotsachtig en onbewoond eilandje zuidelijk van Anti-Paxi. Het is alleen per bootje bereikbaar.

Anti-Paxi is ongetwijfeld het meest bekende van de kleine eilandjes rondom Paxos. Het ligt zo'n 2-3 zeemijlen ten zuiden van Paxos.

met de prachtige stranden en het  heldere turkoise water, heeft een lengte van ca. 4 km en is ongeveer 2 km breed. De hoogste top ligt op 106 m. Verspreid over enkele kleine dorpjes en gehuchtjes zoals Vigla, Stavrou en Arvanátika liggen slechts een paar huizen waar in de zomermaanden en herfst (druivenoogst) zo'n 120 mensen wonen. In de winter vermindert dit aantal met ongeveer de helft.  Voutoumi Anti-Paxos Het eilandje is vrijwel helemaal begroeid met druivenstokken. De wijn die hier gemaakt wordt is van zeer goede kwaliteit maar is moeilijk te vinden.  Er zijn geen winkels op Anti-Paxi en het is een eilandje dat uitermate geschikt is voor mensen die stilte en rust zoeken.

Vanuit Gaios op Paxos is Anti-Paxi per sea-taxi bereikbaar in 'n kwartiertje. Per kaik duurt het tochtje ongeveer 'n half uur. Ook vanuit Lakka en Loggos vertrekken er sea-taxi's en daarnaast kunnen er dag-boottochjes worden geboekt waarbij rond het eilandje wordt gevaren en men daarna een aantal uren op Anti-Paxos doorbrengt. Op Anti-Paxi ligt geen hotel maar er zijn wel beperkte overnachtingsmogelijkheden in privévilla's.

De twee belangrijkste standen van Anti Paxos, Vrika en Voutoumi, liggen aan de noordkant van het eiland. Voutoumi is voornamelijk kiezelstrand, maar de zeebodem is bedekt met zand. Vrika is een zandstrand. Daarnaast zijn er ontelbare inhammen en baaitjes die per bootje bereikbaar zijn zoals bijv. bij Agrapida. Het is hier ideaal om te snorkelen. Op beide stranden zijn taverna's die in de zomermaanden geopend zijn en waar ligbedden en parasols te huur zijn. Boven Voutoumi Beach ligt ook de Bella Vista taverna, de steile klim ernaartoe wordt goedgemaakt door het fantastische zicht op de kustlijn en op Paxos. 

Aan de andere kant van het eilandje liggen de slechts spaarzaam bezochte stranden Radovani (N) en Sarakinika (Z). Vanaf het "haventje" Agripidia loopt een netwerk van (soms steile en oneffen) smalle paadjes en weggetjes, door fruitboomgaarden, groentetuintjes en wijngaarden maar ook door dicht en stevig struikgewas, "de maquis" het binnenland in. Er zijn hier in tegenstelling tot Paxos maar weinig olijfbomen. Het dragen van stevige wandelschoenen is hier noodzakelijk maar er kunnen mooie wandelingen worden gemaakt.

anti-paxoi